Van plafondsysteem tot 'open' kantoor

Voor Hunter Douglas bedacht Hans Brak een uniek systeem met brede plafondplaten dat op meerdere manieren  te monteren is.  Het is uitermate geschikt voor  uiteenlopende omstandigheden, zoals op luchthavens, in ontvangst-hallen en zelfs op buitenlocaties bij overkappingen. Hans was de eerste productontwerper die gebruik maakte van de techniek van het lasersnijden van materialen in de prototypefase.
 
Patenteren
Een aantal van zijn vindingen voor plafondsystemen zijn zelfs gepatenteerd. Dat ging gepaard met veel papierwerk en jaarlijks stijgende kosten voor het registreren van de patenten. Het idee achter de steeds duurder worden registratie is dat de patenthouder elk jaar de kosten van het patent tegen de opbrengsten moet afwegen. Bij het loslaten van de patentrechten krijgt de concurrentie dan uiteindelijk de mogelijkheden om ‘jouw’ vinding te kunnen toepassen. “Afhankelijk van het type product en de vernieuwende eigenschappen ervan kun je soms beter de ‘time to market’ heel kort houden en snel veel winst maken dan een dure en tijdrovende patentaanvraagprocedure te starten," weet Hans, door ervaring wijs geworden.     
Bij Kreon bekwaamde hij zich in de ontwikkeling van geïntegreerde armaturen voor plafondsystemen. Dat leidde tot onder meer een nieuw ‘clip-in’ onderconstructiesysteem voor klemcassettes en geïntegreerde verlichtingsarmaturen en luchtroosters. Tevens ontwikkelde Hans daar een geheel nieuw wandsysteem met in halfsteens-verband aangebrachte wandplaten.
 
Akoestisch schilderij
Nu Hans Brak zelfstandig productontwikkelaar is, richt hij zich voor zijn klanten ook op complete kantoorsystemen. Zoals het ontwerpen van wanden met volglazen panelen die door de inventieve toepassing van verschillende glasdiktes geluiden binnen de kantoren sterk dempen. Dankzij de CAD-programmatuur kan hij aan een architect makkelijk demonstreren hoe de transparante kantooromgeving er in werkelijkheid uit komt te zien.
Een ander door hem ontwikkeld product zijn ‘akoestische schilderijen’: wandpanelen met fraai bedrukte doeken die zorgen voor circa 90% geluidsabsorptie. Een ideale oplossing voor kinderspeelzalen of andere ruimtes waar galm en echo’s niet gewenst zijn.


Terug naar Productontwikkelaar