U bent nu hier: Productontwikkeling -Portfolio -Multifunctionele platenkar Henky

Multifunctionele platenkar Henky

Handige gebruikstool voor bouwwerkzaamheden


Opdrachtgever: B-Trans BV

Opdracht: Concept platenkar verder professionaliseren en marktrijp maken.

Idee

In de binnenafbouwsector worden door ZZP’ers en kleinschalige montage-bedrijven op kantoorverdiepingen scheidingswanden opgebouwd van metalen staanders waartegen gipskartonplaten worden geschroefd. Deze gipsplaten worden vaak door de hoofdaannemer per pallet op de juiste verdiepingsvloer geplaatst. Voor het opbouwen van de wanden, moeten de platen uitgelopen worden naar de plek waar de scheidingswand moet komen. Deze platen zijn 1,2 x 3,0 m lang en wegen ca. 36 kg per stuk; een tijdrovend karwei voor 2 man waarvoor eigenlijk geen adequaat transportmiddel bestond.

In het verleden is hiervoor een zelfgemaakt houten karretje ingezet waarvan het basisconcept goed voldeed. Deze kar kon door zijn compacte vorm met gemak in het bestelbusje en onder de arm meegenomen worden naar de verdiepings-vloer in opbouw.

Proces

Het basisconcept van waaruit is vertrokken voor de ontwikkeling van een serieproduct. De opstaande delen zijn neer te klappen en dienen als steunen om de gipsplaten tegenaan te plaatsen. Tijdens de ontwikkelingsfase is het basisconcept gekopieerd en zijn alle onderdelen vervangen door duurzame materialen. Onderstaande afbeeldingen geven de nieuwe platenkar  aan vanuit diverse posities: 

  

In de laatste ontwikkelingsfase is de wens geïntegreerd om de platenkar multi-functioneel te kunnen gebruiken. Deze verschillende gebruikstoepassingen zijn te bekijken in de animaties hiernaast.

Realisatie

Van het 3D-cadmodel zijn producttekeningen en 3D-stepbestanden gemaakt, die bij de Nederlandse toeleverende industrie zijn ingediend. Na een uitgebreide prototypefase zijn voor een serie van 100 stuks alle onderdelen vervaardigd. Naar aanleiding van een succesvolle beursintroductie van de Henky platenkar op de Bouwbeurs te Utrecht, is de firma B-Trans BV opgericht om de Henky verder in de markt te zetten.

Terug naar portfolio
  • Bekijk video van Henky als plateaukar ►
  • Bekijk video van Henky als duwkar ►
  • Bekijk video van Henky als platenkar ►
  • Bekijk video van Henky als werktafel ►