U bent nu hier: Productontwikkeling -Productontwikkelaar Hans Brak

Productontwikkelaar Hans Brak

Conceptueel sterk, brede ervaring

Ruim twintig jaar lost Hans Brak moeilijke (bouw)technische vraagstukken op. “Dingen scheppen vind ik   geweldig.” Het creatieve proces boeit hem. “Ik zie mezelf vooral als technische productont-wikkelaar. De   functie staat voorop. Als het óók mooi vormgegeven kan zijn, is dat meegenomen.”
 
Goed materiaalgevoel 
De industrieel ontwerper studeerde af aan de TU Delft. Zijn eerste ervaringen deed hij op bij bedrijven als   GE Plastics, Vektron en Kreon. Voor Hunter Douglas Europe ontwierp hij een compleet nieuw ‘high end’   systeemplafond voor het Luxalon-segment.
Gedurende zijn loopbaan bouwde Hans Brak expertise op in rolvorm- en aluminium extrusie-technieken,   rubber- en kunststofprofielen en plaat- en metaalverwerking. Ook de materialenkennis roeide met de jaren. Zijn voorkeur gaat uit naar aluminium, roestvrij staal en zincor. “Ik heb een goed materiaalgevoel. Verder beschik ik over een sterk conceptueel vermogen en kan ik prima invoelen wat er binnen een programma van eisen mogelijk is.”
 
Inventiviteit 
Een succesvolle ontwikkeling begint in het voortraject. “Ik kijk heel breed naar het toepassingsgebied en de productvervaardiging. Dat koppel ik aan mijn inventiviteit. Daarin onderscheid ik me van anderen. Mijn onderbuik-gevoel is zo goed dat ik weet dat ik de juiste keuzes maak bij het ontwerpen.”
Die “technische intuïtie” komt van pas als het gaat om producteisen in te passen: van fabricage tot gebruik door de eindklant, van montage tot demontage en verwerking van toegepaste materialen. Dat laatste is belangrijk: duurzaamheid. “Ik denk altijd aan de hele keten, inclusief verpakken en het scheidbaar zijn aan het einde van de levensduur van een product.”